Välkommen till

Family Roots & Related Branches

Om Roots & Branches

Rötterna: Soldat Ek

Jag som släktforskar har hållit på med det sedan tonåren, vilket numera innebär omkring 25 år. Det började med att jag beslöt jag mig för att ta reda på vem soldaten var som givit upphov till mitt efternamn. Jag fick hjälp på forskaravdelningen på Stifts- och landsbiblioteket i Skara, där jag genom åren kom att tillbringa en och annan lovdag, med tiden en och annan semesterdag, med att snurra mikrofilmsrullar. Johannes Johansson Ek, född 1783, hittades snart i Soldatregistret. Nästa spörsmål blev om det finns andra ättlingar till honom än min närmaste släkt som fortfarande heter Ek. Det skulle visa sig att det inte gör det, men då var jag sedan länge ändå biten av släktforskningen.

Grenarna: Amerikasläkten

1984 kom ett par släktingar från Amerika på besök. De var släkt med min gammelmorfars bror, som hade emigrerat 1906. De stannade några dagar, och deras korta vistelse gjorde ett outplånligt intryck på mig, då 12 år. När jag genom mina universitetsstudier ett tiotal år senare fick möjlighet att tillbringa ett halvår i USA, åkte jag och hälsade på dem. Jag blev hjärtligt mottagen, och fick ytterligare minnen för livet.

Efter USA-vistelsen satt jag och pratade med min mormor om amerikasläkten, och hon avslöjade att det fanns fler emigranter på en annan gren. Hon plockade fram en skokartong med gamla foton och brev, och där fanns uppgifter om släktingar i en liten stad i Michigan. Kombinationen av en liten stad, ett ovanligt men typiskt svenskt efternamn samt typiskt svenska förnamn gjorde att jag genom en sökning i en telefonkatalog på Internet kunde hitta några av dem. Jag skrev ett brev var till tre av dem, postade breven och väntade. Snart började det ramla in e-post från deras barn och barnbarn, och brev från dem själva. De hade inte trott att de hade några släktingar kvar i Sverige! Sedan dess har olika medlemmar av den återfunna släkten varit på besök i fyra omgångar, och det har varit lika roligt och intressant varje gång.

Family Roots & Related Branches

Mina rötter är inte särskilt märkvärdiga i samhällshierarkin; mest torpare, soldater och en och annan backstugusittare. Det har dock varit en oerhört intressant resa att få lära känna dem och få en inblick i deras liv. Kontakterna med släktgrenarna i USA har bidragit till nya bekantskaper, intressanta släkthistorier och gemensamma projekt. Jag hoppas nu få möjlighet att hjälpa andra att hitta sina rötter och nya grenar på släktträdet, och har därför startat Family Roots & Related Branches, förkortat Roots & Branches. Kontakta Roots & Branches, och låt mig ge dig en inblick i dina förfäders liv och nya bekantskaper bland deras ättlingar!

Camilla Ek